– Meningsløs EU-skatt, sier Apple

Apple EU skattekrangel
EU-SKATT: Europakommisjonen og Apple har i tre år hatt en heftig skattekrangel på gang. (Foto: Dimitris Vetsikas fra Pixabay)

Innhold

EUs beslutning om å kreve 13 milliarder euro (128,9 milliarder kroner etter dagens kurs) i etterbetaling av skatt fra Apple er meningsløs. Dette fremholdt Apples jurister da EUs juridiske apparat begynte behandlingen av klagen på skattevedtaket.

Det var i 2016 at Europakommisjonen besluttet å oversende et skattekrav til Apple på 13 milliarder euro. Europakommisjonen mente at Apple hadde mottatt ulovlige skattemessige fordeler fra den irske staten for sin tilstedeværelse der mellom 2003 og 2014. Irland har vært hovedsete for mye av Apples virksomhet i Europa i mange år.

Under åpningen av klagesaken i EU-domstolen i Luxembourg denne uka argumenterte Apples juridiske representanter med at beslutningen til Europakommisjonen var fundamentalt feilaktig – «fundamentally flawed». Dette skriver Mobile World Live.

Europakommisjonen begrunnet i sin tid skattekravet med at Irland hadde latt Apple betale vesentlig mindre i skatt enn andre virksomheter og at dette var i strid med EUs regelverk.

Irland ble beordret til å kreve å få skattelettelsene tilbakebetalt, til tross for at også den irske regjeringen protesterte mot Europakommisjonens vedtak.

I 2018 betalt Apple inn skattekravet med renter, til sammen 14,3 milliarder euro (nærmere 142 milliarder kroner). Pengene står foreløpig på sperret konto i påvente av et endelig rettslig vedtak i saken.

Det er ventet at EU-domstolen vil bruke et par måneder på å behandle saken.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Interessert i kameraer og fotografering? Sjekk Kameranytt.no, nyhetsnettsted og blogg om kameraer, objektiver, mobilfoto, programvare for foto og video og mye mer. Samme utgiver som står bak Epleblogg.no.