Apple prøver Vietnam isteden

AirPods
AIRPODS: Hittil er Apples AirPods utelukkende blitt produsert i Kina, men nå vil Apple starte prøveproduksjon i Vietnam. (Foto: Christo Anestev/Pixabay.com)

Innhold

AirPods
AIRPODS: Hittil er Apples AirPods utelukkende blitt produsert i Kina, men nå vil Apple starte prøveproduksjon i Vietnam. (Foto: Christo Anestev/Pixabay.com)

Apple er blant bedriftene som kanskje i betydelig grad rammes av den amerikanske handelskrigen mot Kina. Nå flytter Apple noe av produksjonen sin i Asia over til Vietnam.

I første omgang er det en forsiktig prøveproduksjon av de trådløse øreproppene AirPods som Apple vil sette i gang i Vietnam. Vietnameserne har også tidligere produsert ørepropper for Apple, men bare EarPods-modellene, altså de med ledning. Nå er det trådløst som gjelder. Hittil er AirPods-enhetene utelukkende blitt produsert i Kina.

Apples dilemma når det gjelder Trump-administrasjonens handelsrestriksjoner mot Kina er at Apple ikke ønsker å sette sine gode relasjoner til Kina i fare ved å flytte mye av produksjonen sin ut av landet. Derfor ser det ut til at Apple forsiktig prøver seg på en «Kina pluss én»-strategi, der bare en beskjeden del av produksjonen flyttes til et annet land i denne omgang. Flere andre amerikanske selskaper prøver nå det samme.

Sensitivt

Å redusere produksjonen sin betydelig i Kina nå vil være for sensitivt for både Apple og samarbeidspartnerne, sier den taiwanske bransjeanalytikeren Chiu Shih-fang, ifølge nettstedet Apple Insider.

Flere andre analytikere skal ha gitt utrykk for den samme oppfatningen.

Nå er det ikke noen store fare for at Vietnam kan komme til å true Kinas posisjon som produsentland for vestlige teknologi-selskaper. Til det er folketallet i Vietnam for lavt, og Vietnam kan få problemer med å stille nok arbeidskraft til rådighet dersom mange vestlige selskaper ønsker å flytte produksjonen sin dit.

I tillegg har president Donald Trump truet med at USA kan komme til å innføre straffetoll også mot Vietnam.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Interessert i kameraer og fotografering? Sjekk Kameranytt.no, nyhetsnettsted og blogg om kameraer, objektiver, mobilfoto, programvare for foto og video og mye mer. Samme utgiver som står bak Epleblogg.no.